Zicht op Kufstein Tirol Oostenrijk

OostenrijkHoe culinair is Kufstein in Tirol?

Wie de link legt met ´het stadje Kufstein´ neuriet bijna onwillekeurig het gejodelde refrein van dat wereldberoemde Kufsteiner lied mee. In talrijke platen en cd-varianten is die uit de hand gelopen grap van harmonicaspeler Karl Ganzer liefst 150 miljoen keer over de toonbank gegaan! Maar Kufstein, met slechts 20.000 inwoners na Innsbruck de tweede stad van Tirol, heeft veel meer cultuur te bieden, zo blijkt uit een avondwandeling rond etenstijd. RonReizen schotelt meteen een paar culinaire tips voor.

Wie wat meer over de stad of omgeving wil leren is een stadswandeling met 'nachtwachter’ Harald Löffel een aanrader. Harald is naast wandelgids ook Tai-Chi leraar en maakt op maandag mooie wandelingen ´in de voetsporen van de mijnwerkers´ naar kuuroord Bad Häring, net buiten Kufstein. Of sneeuwwandelingen met Bigfoots naar Erleberg, waar je in het Spitzsteinhaus aan de Altkaser Alm de delicatesse van het huis kunt proberen: Brettl-Jause. Maar vanavond is Harry in de stad. Voor een avondwandeling met RonReizen.

  • Nachtwachter Harald Löffel

Op pad met de Nachtwachter van Kufstein

In zijn dikke zwarte mantel tegen de vrieskou en gewapend met lantaarn en zijn vervaarlijk ogende hellebaard is Harald een bijzondere verschijning. Met die hellebaard konden zijn voorgangers uit vervlogen tijden - Nachtwachter was lange tijd een echte stadsfunctie – bemoeizuchtige of dronken nachtbakers op afstand houden. Ze controleerden destijds ook sluitingstijden van restaurants en kroegen in Kufstein.  

Door steegjes en langs herenhuizen

Tussen en achter karakteristieke herenhuizen, die ook anno 2023 nog aan elkaar geplakt kleven, ontbraken 'brandgangen'. Kleine steegjes die als vluchtroutes konden fungeren. Bijvoorbeeld als één van de vele schoorstenen een regen aan vonkjes uitspuugde die op houten daken al snel brand veroorzaakte, waardoor complete woonwijken in een walmende vlammenzee veranderen. Vandaar dat De Nachtwachter trouw zijn rondes liep. Tot het krieken van de dag en de eerste marktkramen werden opgebouwd. 

  • Op weg naar de Marienbrunnen

Stadshart Marienbrunnen

Hij kan er smakelijk over vertellen tijdens zijn rondgang door het knusse Kufstein, waar het stadshart in de winter bij de Marienbrunnen een totaal andere aanblik heeft dan de negen omliggende dorpen van Ski Welt, waar het straatbeeld wordt gedomineerd door mensen in snowboard en ski-outfits. Wie toch wil wintersporten kan vanuit Kufstein met de gratis bus naar Söll, zodat je toch aansluiting hebt met het grote gebied van de Wilder Kaiser.

  • Bierbrouwer Bichler brouwt Bierol

Bier en Tirol is Bierol

Maar deze kleine grote stad ademt niet dat typische wintersportgevoel. Juist door die mix van restaurants en brouwerijen, theater en bioscoop combineer je hier cultuur met typisch Tiroler gerechten in een stadse sfeer. En wie leuk lokaal bier wil proeven wijkt uit naar de brouwerij in Schwoich, iets buiten Kufstein, waar Christoph Bichler met zijn team Tiroler bier produceert. Bier uit Tirol? Dat werd de toepasselijke merknaam Bierol. Proeverijen vanaf zes personen voor twintig euro, inclusief een gevarieerd kwartet kleine Bierolletjes.

  • De burcht torent uit hoog boven Kufstein

Heldenorgel

Terug in Kufstein wandelen we over de historische stadsweg rond de Festungsberg. Deze route telt 23 pittoreske plaatsen waar je meer over de rijke geschiedenis en heroïsche persoonlijkheden, onder wie keizer Maximilian, te weten komt. Harald staat stil bij de klassieke architectuur van het oude stadhuis en wijst naar de burcht, die trots boven de vestingstad uittorent. Subtiel uitgelicht geeft deze burcht Kufstein by Night meteen een wat mystieke sfeer. Of zou dat door de spannende verhalen komen? Hij vertelt dat hier elke dag, Ja Sicherlich 365 dagen per jaar, om klokslag 12.00 uur het Heldenorgel wordt bespeeld.

Cultureel hoogtepunt

Dit grootste ´Freiorgel´ ter wereld, met liefst 4948 pijpen, werd in 1931 gebouwd ter nagedachtenis van de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nog dagelijks is het klokkenspel in de stad en wijde omtrek te horen. Variërend van klassiekers van Bach en Mozart tot The Beatles en Queen. Tijdens de stille corona crisis, stevig voelbaar in Oostenrijk zonder evenementen en publiek, werd dit dagelijkse klokkenspel als cultureel hoogtepunt beschouwd, waarbij Kufsteiners – alleen of met de familie thuis – toch een collectief gevoel van verbroedering voelden.  

Auracher Lochl restaurant in Kufstein met plek voor maar 2 personen
  • Bruggenrestaurantje Auracher Lochl.

Extra portie romantiek

Slenterend door de spaarzaam verlichte steegjes van de binnenstad wijst Harald met zijn nachtlamp naar historische gebouwen, zoals het oeroude Auracher Löchl. Dit Gasthaus is al 600 jaar in bedrijf! In de typisch Tirolse Stube serveren ze regionale delicatessen als Kaiserschmarren en Zwiebelrostbraten, maar deze locatie huisvest nog twee bijzondere attracties. Want boven dit historische straatje overkoepelt het ´kleinste´ bruggenrestaurant van Kufstein de ene kant van de steeg met de andere kant. In dit mini-restaurant staat slechts één tafel, geschikt voor twee personen. Voor die extra portie romantiek is reserveren gewenst!

  • Ginbar Stollen

Ginnes Book of Records

Meer mensen kunnen terecht in de Stollenbar, ook onderdeel van Auracher Löchl, waar een duizelingwekkende hoeveelheid flessen gin staat uitgestald. Het kan een slechte woordgrap zijn, maar met 527 soorten en 1341 merken gin, heeft de Stollenbar het Ginnes Book of Records gehaald. Hier geen Bier und Apfelkorn of Aperol Spritz, maar een heuse gin-proeverij. Omdat van alle merken minstens vier flessen op voorraad moeten staan... is dit een dure hobby van de eigenaar, die de ambitie heeft om door te groeien naar 1800 soorten gin. Voor de liefhebber! Ze schenken ook tonic. 

  • De rivier de Inn slingert door Kufstein

Uitzicht over de Inn

Pal aan de overkant biedt de hippe Panoramabar, rondom glas, een grandioos uitzicht over de Inn die door de fraai verlichte stad slingert. Aan de kade, langs de stromende rivier, staat het standbeeld van die beroemde Karl Ganzer, die met zijn harmonica een rank silhouet vormt tegen het decor van Kufstein en omliggende bergen. Onze nachtwacht Harald neuriet nog één keer het deuntje van het Kufsteiner Lied, voordat hij met zijn hellebaard, zwarte mantel en grote kaars in de donkere nacht verdwijnt...  

  • De Nachtwachter bij Karl Ganzer

Kufsteiner lied

  • De Nederlandse versie van Stadje Kufstein werd gezongen door De Migra´s, maar dit is het origineel:

    Kufsteiner Lied

    Kennst du die Perle, die Perle Tirols
    Das Städtchen Kufstein, das kennst du wohl
    Umrahmt von Bergen, so friedlich und still
    Ja das ist Kufstein an dem grünen Inn
    Ja das ist Kufstein am grünen Inn

    Refrein
    Hollädiri, Hollädiri,
    Hollädiri, Hollädiri
    Hollädiri, Hollädiri
    Hollädiri, bei uns in Tirol

    Es gibt so vieles bei uns in Tirol
    A guates Weinerl aus Südtirol
    Da denkt a jeder, 's möcht immer so sein
    Bei einem Maderl und am Flascherl Wein
    Bei einem Maderl und am Flascherl Wein

    Refrein
    Und ist der Urlaub dann wieder aus
    Dann nimmt man Abschiеd und fährt nach Haus
    Man denkt an Kufstein, man denkt an Tirol
    Mein liebes Maderl leb wohl, leb wohl
    Mein liebes Maderl leb wohl, leb wohl

Meer over