ZwedenHeel Zweden als een duurzaam restaurant
Zweden is eerder dit jaar uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming van 2021. Dit nieuwe foodconcept 'Een Land wordt Restaurant' past daar heel goed bij. Zweden heeft miljoenen hectaren open ruimtes die zeer geschikt zijn voor gastronomische ervaringen midden in de natuur.
- © Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Zweden als grootste duurzame restaurant
Om de toegang tot gezonde voeding en een actieve levensstijl te vergemakkelijken, zijn vier met een Michelin-ster bekroonde Zweedse chef-koks en een aantal beroemde Zweedse bartenders om advies gevraagd. Samen hebben zij het land omgetoverd om tot een gastronomisch restaurant en openlucht bar waar je zelf kunt koken en zelf je drankjes kunt samenstellen. Want in Zweden vind je veel eetbare planten, kruiden en wortels in de vrije natuur. En dankzij het Zweedse allemanrätt - het recht om voedsel dat in de natuur groeit te mogen plukken en oogsten - mag je daar ook gebruik van maken. En dat maakt Zweden tot het grootste, duurzaamste restaurant ter wereld.
- © Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Hoe werkt 'Een land wordt Restaurant'?
Op de website van Visit Sweden via visitsweden.com/edible-country/tables/ en visitsweden.com/drinkable-country/tables/ kun je een van de 20 buitentafels of een van de 16 buitenbars online boeken. Je gaat dan met een lokale kok of bartender samen met degenen die zich aangemeld hebben een recept van Zweedse Michelin-sterrenkoks maken. De ingredienten hiervoor haal je direct - ter plekke - uit de natuur. Bij de openluchtbars doe je hetzelfde en maak je samen met behulp van een recept een - meestal alcoholvrij - drankje of cocktail klaar, waarvoor je gebruik maakt van kruiden en andere eetbare planten die je samen ter plekke verzameld.
- © Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Wisselende recepten voor het Zweedse openluchtrestaurant
De recepten worden dus al naar gelang het seizoen en de beschikbare wilde planten ter plekke aangepast. Bovendien groeien niet overal in Zweden groeien dezelfde planten, kruiden en wortels. Dus de recepten verschillen per regio, per tafel en per bar. Uiteraard kunnen de diverse recepten ook via de website worden gedownload waardoor je ook zelf deze maaltijden of drankjes kunt samenstellen. Een aantal van deze tafels en bars kunnen ook door touroperators geboekt worden voor hun klanten. Zweden is groot genoeg. Er is plek voor iedereen.
- © Apelöga/imagebank.sweden.se