SpanjeTapas Tour door San Roque
Vertrekken vanaf een kleiner vliegveld heeft iets kneuterigs. Compact, overzichtelijk én het brengt je meteen in een aangename vakantiesfeer. Eindhoven-Malaga voldoet aan het ideaalbeeld van de perfecte start. Even later toeren we met vijf kerels in een Volkswagenbus door de dorre heuvels van Andalusië. Radio op tien, raampje open, niks aan de hand: we voelen ons Poolse stukadoors op weg naar een klus. Maar de waarheid is mooier. Op naar San Roque, voor een speciale Tapas Tour en potje golf met uitzicht op de Rots van Gibraltar.
San Roque Golf Club
In alle vroegte spelen we een rondje op de San Roque Golf Club. In de ochtendzon glinstert de met ochtendmist besprenkelde fairway ons uitnodigend tegemoet. Wat een wereldplek. Tijdens de Ryder Cup in Valderrama(1997) verbleven zowel het Europese als Amerikaanse team hier. Wij begrijpen wel waarom. Vooral The Mansion ademt grandeur, het stijlvolle clubhuis combineert klasse met Spaanse sfeer. San Roque Golf Club was ooit eigendom van de Domecq-familie, die verduveld veel vaatjes sherry aan de man - en de vrouw - brachten.
Tapas Tour
San Roque is een leuk, levendig stadje, waar in de vooravond bewoners op talrijke terrassen neerstrijken. In het kloppend hart ligt een plein met fontein. Rond dat geklater van opspattend water dartelen kinderen kriskras door elkaar, goedkeurend gadegeslagen door vaders, moeders en grootouders die een wijntje of tintelfrisse rosé drinken, vaak vergezeld door schaaltjes met heerlijke hapjes. Tapas. Natuurlijk lekker. Voor wie van lekker smikkelen, veel variatie en niet al te grote porties houdt, hebben creatieve commerciële breinen hier een toeristische truc op losgelaten: de Tapas Tour.
Gekarameliseerde geitenkaas met honing
Tja, overmacht. Die Tapas Tour moeten wij proefondervindelijk testen, want iemand moet het doen! Via een speciale route, slingerend door kleine – en soms supersteile – steegjes, sta je ineens op een intiem stadspleintje, ingeklemd tussen de kerk en monumentale panden. In het eerste eetcafé serveert de eigenaar de specialiteit van de casa: in bladerdeeg gekarameliseerde geitenkaas met honing. Mierzoet én pittig. Aan de overkant van het plein krijgen we flinterdunne ossenhaas en olijven voorgeschoteld, waarna ons een paar steegjes verderop een koele verrassing wacht. De kastelein zet kleine glaasjes koude pils op de toog. Als hij de andere kant opkijkt, zijn de vingerhoedjes leeg. Lachend tapt hij ze bij. Zijn mini-hamburger met spiegeleitje en patatas fritas heeft misschien weinig met regionaal georiënteerde tapas te maken, het fietst heerlijk naar binnen. De uitsmijter van deze smakelijke Tapas Tour, aan de zijkant van het stadsplein, is een wonderlijke traktatie. Pontificaal in een glaasje gazpacho pronkt een ferme gamba-loempia, die uiterlijk de vergelijking van een krokante penis lachend kan doorstaan. Happen we daar gretig in? Na een serie flauwe grappen uiteindelijk wel. Deze Tapas Tour is een perfecte manier voor een avondje stappen en happen.
Stierenvechten?
Vlak voor onze culinaire rondgang door San Roque showt spraakzame gids Carlos Jordan, geboren en getogen in Wales, maar helemaal ingeburgerd, ons het artistieke middelpunt van het stadje: de Plaza de Toros. Deze arena is nu een openluchttheater voor culturele evenementen en popconcerten. Het is nu volkomen stil en sereen in de ovalen betonnen bak, de avondzon schenkt ons een gouden gloed. Gek idee dan deze authentieke Plaza, gebouwd in 1853 en tussen 2001 tot 2003 grondig gerenoveerd, ooit het decor vormde voor bloedige stierengevechten voor volgepakte tribunes. Een traditie die ook in het zuiden van Spanje op steeds meer kritiek stuit.
“Levertraan? No gracias! Dat is voor mij geen delicatesse. Gelukkig laten ze hier de walvissen dan ook lekker voorbij trekken. Turmares Tarifa is gespecialiseerd in walvissen spotten, maar verrassend vaak duiken spontaan dolfijnen rond de boot op. Met drie schepen, variërend in capaciteit van 8 tot 60 en zelfs 150 personen, laat deze organisatie mensen kennismaken met vooral Orca’s. De core business van Turmares Tarifa drijft op wetenschappelijk onderzoek, samen met universiteiten doet de Andalusische organisatie research naar het gedrag van walvissen. Aan boord treffen toeristen biologen die samenwerken met Whale Watch International. Juist als het gaat om deze vorm van ecotoerisme wil de toeristische bond van Andalusië de vinger aan de pols houden en internationale afspraken eerbiedigen. Hier staat de natuur op nummer 1. Hoe ik het avontuur op zee heb ervaren? Dol fijn!”
Zo naar Marokko
Voor RonReizen is het dromerige San Roque niet alleen cultureel en culinair top, maar ook rondom het lieflijke havenstadje is genoeg te doen. Zo kun je de oversteek maken naar Marokko, per boot, fast ferry, of privéboot. Ook oude steden als Cadiz en Sevilla zijn prima bereikbaar. In mei is het hier gemiddeld al 25 graden, maar dan schittert in Granada nog sneeuw op de bergtoppen, vaak tegen een azuurblauwe hemel. Bij Marbella is Trocadero een relatief nieuw park, annex beachclub, met leuke activiteiten voor kinderen. En, ook heel bijzonder, je kunt hier niet zo gek ver uit de kust walvissen en dolfijnen spotten.