OostenrijkCulinaire Jacobsweg: actief en smakelijk wandelfeest
Toch is het dit jaar anders dan anders blijkt al snel. Niet alleen de reis naar Ischgl toe, die via Zwitserland voert en ontelbaar veel gezondheidsverklaringen, negatieve testbewijzen en QR-codes van je vraagt, maar ook dat 'internationale' lijkt door de pandemie niet aan de hand. Gekozen is om voor de Culinaire Jacobsweg dit jaar lokale chefs uit te nodigen een gerecht te bedenken dat tot en met september in een van de aangesloten berghutten verkrijgbaar zal zijn.
Wie doen er mee aan de Culinaire Jacobsweg?
Dat is uiteraard onze gastheer en coördinator van dit alles, Martin Sieberer van het Trofana Royal Hotel in Ischgl; maar ook Benjamin Parth van het fine dining-restaurant Stüva in hotel YSCLA; Andreas Spitzer van het Fliana gourmetrestaurant in het gelijknamige hotel; Patrick Raaß van de Schlossherrnstube uit het Schlosshotel (alle in Ischgl) en Hermann Huber van Hotel Almhof in Galtür. Ook krijgt een clubje jonge ambitieuze koks uit het dal de kans zich te bewijzen onder de noemer #youngchefspaznaun. Zie hieronder de video waarin de chefs kort worden geïntroduceerd.
Middagwandeling om in te komen...
Maar voor het zo ver is maken we op onze aankomstdag nog een middagwandeling vanaf het middenstation van de skilift in Ischgl terug naar het dorp via de Walk of Lyrics. Terwijl boven ons hoofd de daredevils van ons groepje via een zipline naar het dal suizen, hiken wij de drie kilometer lange route waar enkele artiesten centraal staan die ooit op het podium schitterden van een van de 'Top of the Mountain'-concerten, die altijd aan het begin en eind van het wintersportseizoen in het Paznauntal worden georganiseerd. En het gaat niet om de minsten. Zo krijg je op een bijzondere manier de songteksten verbeeld van Rihanna, The Police, Udo Jürgens en Sting. Danwel in een speciale setting of als een akoestische ervaring. Een uitgebreid 7-gangendiner in het restaurant van het luxe Trofana volgt met bijpassende wijnen en bijpassend orkestje. Een fijne afsluiting van onze eerste dag.
Ieder een 'eigen' hut op de Culinaire Jacobsweg
De volgende ochtend staat een bont gezelschap van genodigden en journalisten uit diverse landen vroeg in de ochtend te wachten bij het middenstation van de liften van Kappl. Deze keer zullen niet alle chefs ons opwachten bij de hut waar de presentatie zal plaatsvinden. Gekozen is om de chefs hun eigen moment bij hun 'eigen' hut te gunnen en we beginnen met Sieberer die de stoet naar de Almstüberl zal leiden. Daar zullen we onder genot van een drankje en wat muziek zijn gerecht proeven.
Op deze data kun je de chefs zelf ontmoeten bij de hikes naar boven en de presentatie van hun gerechtje in de hun toebedeelde Alpenhut. Wel van te voren aanmelden! Info op www.paznaun-ischgl.com/en
24 juli – Friedrichshafener Hütte met Benjamin Parth
31 juli – Heidelberger Hütte met Patrick Raaß
21 augustus – Ascherhütte met Andreas Spitzer
3 september – Trofana Alm met Patrick Raaß
4 september – Jamtalhütte met #YoungChefsPaznaun
18 september – Faulbrunnalm met Hermann Huber
Steil omhoog over Alpenweides
We beginnen onze culinaire wandeling bij het Sunny Mountain Erlebnispark in Kappl en de eerste korte etappe leidt ons naar het Almmuseum, waar al een rustmoment is ingebouwd is om de lokale kazen en vleeswaren te proeven. Vervolgens lopen we via de alpenweiden zo'n 300 meter omhoog. Steil omhoog! Het zal je verbazen hoe lang je dan doet over die 300 meter... Maar de beloning is zoet als we rond twaalf uur op het terras van de zonovergoten hut plaatsnemen aan lange tafels, een band typisch Tiroolse muziek verzorgt en Sieberer met zijn team zijn gerecht serveert.
Dubbel genieten op Culinaire Jacobsweg
De wandeling terug naar het middenstation via de weg gaat een stuk sneller en het geeft voor enkelen die voor die eenvoudige route hebben gekozen - de andere optie was nog een bergop en -af wandeling van anderhalf uur - mooi de gelegenheid van de uitgebreide spa van het sjieke Trofana te genieten.
Mooie afsluitende wandeling
Voor we de volgende dag alweer terugvliegen maken we nog een heerlijke ochtendwandeling langs de Kops Stausee. Een azuurblauw meer met stuwdam met tal van prachtige wandelroutes er omheen. Een waardige afsluiting van een kort maar krachtig culinair weerzien met Oostenrijk in de zomer! En voor wie wil: je kunt nog de hele zomer genieten van de Culinaire Jacobsweg.
Info
Iedereen die tijdens zijn vakantie op eigen gelegenheid de gastronomische routes van de Culinaire Jacobsweg wil verkennen, kan tot eind zomer 2021 ook een Paznaun-bergzomervakantie arrangement boeken: vijf nachten in Paznaun in een categorie naar keuze inclusief de Silvretta Card, vanaf 175 euro per persoon inclusief ontbijt. Online boekingen ga naar: www.paznaun-ischgl.com/en