GriekenlandDrie Griekse recepten
We beginnen met het voorgerecht: een hartige taart uit Arcadia. Dit is een gebied op het schiereiland de Peloponnesos en staat bekend om haar prachtige groene bergen, pittoreske dorpjes en natuurlijk de hartige taart 'Kreatopita'. Deze heerlijke taart gevuld met o.a. gehakt wordt vaak als voorgerecht geserveerd en is altijd een hit!
INGREDIËNTEN:
- 900 gram gehakt
- 2 fijngehakte uien
- 3 eieren (even loskloppen)
- 75 gr panko
- 90 gr zachte gele kaas
- Handje peterselie (gehakt)
- Filodeeg
- 180 ml Griekse olijfolie
- 2 theelepels zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
BEREIDINGSWIJZE:
Fruit de ui samen met het gehakt lichtjes in olijfolie. Haal van het vuur en voeg samen met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de olijfolie en de deegvellen. Meng alles.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 23 cm bij 33 cm in en bekleed met 6 deegbladen. Bestrijk met olie. Verdeel de vleesvulling gelijkmatig over de bladen en bedek met de resterende deegbladen. Bestrijk weer met olie. Vouw de randen naar beneden, zodat alles goed bedekt is.
Snij met een mes de bovenste drie vellen in reepjes van 7,5 cm van het ene uiteinde van de bakvorm tot het andere. Besprenkel met water.
Bak ongeveer 45 minuten, snijd in vierkanten en serveer warm.
Varkensvlees met pruimen uit Epirus
Het hoofdgerecht komt uit Epirus in Noord-Griekenland. Het is een ongerepte regio waar je kunt genieten van met sneeuw bedekte gebergtes, prachtige meren en het is de plek waar avontuur lonkt: van skiën in de winter tot raften in de zomer. In de winter staat dit gerecht bij alle locals op tafel. En wanneer je hiermee aan de slag gaat ruikt jouw keuken direct als een feestje. Zo maak je het...
INGREDIËNTEN voor 6 personen:
- 700 gram varkenshaas
- 65 gram bloem
- 120 ml Griekse olijfolie
- 4 grote kweeperen
- 10 gedroogde pruimen
- 150 gr gekookte kastanjes
- 1 grote fijngehakte ui
- 3 tenen geperste knoflook
- 3 cm geraspte gember
- 2 stokjes kaneel
- Theelepel piment
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 240 ml zoete rode wijn (zoals Mavrodafni uit Patras)
- 1/2 theelepel koriander
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 theelepel pepermix
- 1 eetlepel Griekse honing
- 480 ml water
- Zout
- Citroensap
BEREIDINGSWIJZE:
Begin met het koken en schillen van de kastanjes. Schil de kweeperen, snijd ze in plakjes en doe ze in een kom met water en een paar lepels citroensap. Was en snijd het vlees in stukken en laat uitlekken. Breng op smaak met peper en zout en leg in de bloem.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de kweeperen aan beide kanten. Leg op een schaal en zet apart.
Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn en voeg dan het vlees toe. Bak aan beide kanten. Voeg de wijn, kweeperen, kastanjes en pruimen toe. Als het kookt, zet je het vuur lager en laat je het afgedekt sudderen, tot de kweeperen zacht zijn en de saus dik is.
Nagerecht: Kourabiedes
In de bruisende havenstad Kavala heb je vanaf de stadsmuur een magisch uitzicht op de Egeïsche zee, vooral tijdens de zonsondergang! Maar Kavala is meer dan dat. Je vindt er tal van culturele highlights, ontelbaar gezellige terrasjes en het is de geboorteplek van Kourabiedes. Dit zandkoekje van amandelen is favoriet bij alle Grieken en misschien binnenkort ook wel bij jouw familie...
INGREDIËNTEN voor 25 koekjes:
- 250 gr boter
- 150 gr amandelen (grof gehakt en geroosterd)
- 75 gr poedersuiker
- 1 eetlepel rozenwater
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel bakpoeder
- Poedersuiker om de koekjes te betrooien
- Zout
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven tot 200 °C. Strooi de amandelen op een met bakpapier bedekte bakplaat. Besprenkel met water en rooster zo'n 7-8 minuten. Let op dat je ze niet verbrandt. Laat ze vervolgens afkoelen.
Voeg in een keukenmachine de boter en suiker toe en vermaal tot de boter glad is. Voeg een snufje zout, het rozenwater en vanille extract toe en mix alles. Voeg vervolgens het bakpoeder toe en mix nog een keer.
Doe de mix een kom en voeg de gehakte amandelen toe. Mix het met je handen. Zorg dat je handschoenen draagt want de mix mag niet warm worden (zo blijft het koekje luchtig).
Zet de oven nu op 170°C. Pak twee bakplaten. Leg er bakpapier op. Pak nu ongeveer een eetlepel van het deeg en leg op het bakpapier. Druk er met je vinger een kuiltje in. Doe dit totdat het deeg op is.
Bak ongeveer 15 - 20 minuten, tot ze een lichtgele kleur hebben. Laat ze vervolgens afkoelen en besprenkel met rozenwater en strooi er poedersuiker over.