FrankrijkDe charme van de Dordogne en de Charente
Neem bijvoorbeeld de maand juni, als de weersomstandigheden al erg aangenaam zijn, de (snel)wegen nog niet verstopt en de mensen – ja, aardige, innemende Fransen heb je ook – helemaal klaar om de Nederlandse toerist vriendelijk te ontvangen. De Dordogne, prima in een dag te berijden met de auto, biedt voor elk wat wils. Je kunt er volledig tot rust komen in of rond een plattelandsgehucht maar ook de (bescheiden) drukte opzoeken van charmante plaatsen als Brantôme, Riberac of Périgueux.
Venetië van de Dordogne
Brantôme, een van de mooiste steden, prehistorisch zelfs, in de zogeheten Perigord Vert met zijn op een klif gelegen klooster, wordt niet voor niets het ‘Venetië van de Dordogne’ genoemd. Absolute aanrader is hier dan ook een kanotocht te maken over de Dronne. En elke vrijdag is er zo’n typisch Franse markt met een grote diversiteit aan kramen, van kleding en snuisterijen tot allerlei lokale specialiteiten, waarna het uitstekend lunchen is in een van de vele restaurants, met altijd wel een fijn driegangen menu van de dag op de kaart tegen een zeer schappelijke prijs.
Woordje over de grens
En wie zich niet geheel op z’n gemak voelt in de Franse taal, kan tegenwoordig ook vaak in het Engels of zelfs Nederlands terecht. De laatste jaren hebben met name steeds meer Britten bezit genomen van het Franse platteland – de Brexit lijkt hier voorlopig nog zonder gevolgen – dat daarmee duidelijk een boost heeft gekregen. Typerend voorbeeld: als we in ons beste Frans een tafel voor de avond willen reserveren, is het aarzelende antwoord: ‘Parlee voe Anglee?...
Bertric-Burée
Zowel in de Dordogne als het aangrenzende departement Charente is een groot aanbod aan prachtige huurhuizen, vaak van Engelse of Nederlandse eigenaren. Ditmaal belanden we eerst in Bertric-Burée, een gemeente met nog geen 400 inwoners. Het verblijf in Maison au Toit Rouge blijkt niet alleen van topkwaliteit vanwege het fraaie zomerweer en de stijlvolle accommodatie inclusief riant buitenzwembad, maar ook door de gastvrije ontvangst.
Où est la petite fête?
Zo belanden we spontaan in een zogeheten fête de voisins, zeg maar een straatfeest, waar de overbuurman wordt benoemd tot ‘sheriff’ – hij heet Yves, dus dat wordt SherYves – en symbolisch een ster krijgt opgespeld. Het Franse platteland kampt met een chronisch tekort aan gendarmerie en een structureel overschot aan veel te hard rijdende wegpiraten, vandaar…
De Franse keuken
Bovendien blijkt Bertric-Burée te beschikken over een tot in de verre omtrek vermaard en geliefd restaurant: Aux Petits Oignons. Zeer vriendelijke bediening, ieder gerecht even smakelijk en dat, inclusief wijn, voor een habbekrats. Doen! In het op een flinke steenworp afstand gelegen Verteillac, waar zich op zondag een gezellige antiekmarkt afspeelt, is het culinair ook al genieten geblazen. En bij restaurant L’Escalier (De Trap) treffen we zelfs Nederlandse bediening.
Wat nemen we mee?
Ook vlakbij ligt Riberac, wat groter en levendiger en onontbeerlijk voor het inslaan van proviand. Daar bevinden zich onder andere een Intermarché en Leclerc, die enorme Franse supermarktketens waar je alles onder één dak vindt. Of het nu gaat om een barbecueset, tafeltennisbats, ligstoelen of verse vis, vlees, zuivel, Franse kaas en natuurlijk drank, het is er en meestal in verbazingwekkende overdaad en verscheidenheid. Het blijft leuk om je bijvoorbeeld in de wijnschappen te vergapen aan zoveel keus in zoveel verschillende prijsklassen. En natuurlijk slepen we weer talloze producten mee naar Nederland: al die lekkere soorten en pakken soep, olie en sauzen vooral.
Angoulême
Op consumptief gebied is overigens ook Angoulême een aanrader. Deze verrassend mooie stad blijkt eind juni vooral op de dames grote aantrekkingskracht uit te oefenen, want in alle kledingwinkels – en dat zijn er nogal wat – hangen borden met Soldes, oftewel Uitverkoop… Er is ook een schitterende overdekte markthal met een keur aan lokale delicatessen. Je kunt hier bijvoorbeeld een leuke attentie uitzoeken voor de thuisblijvers, zoals een fles van het befaamde aperitief Pineau de Charentes.
Confolens
We zitten dan inmiddels dus officieel in de Charente, het departement waarvan Angoulême de hoofdstad is. Zeker in deze periode zelfs nog minder toeristisch dan de Dordogne en minstens zo aantrekkelijk qua landschap en sfeer. Hier strijken we neer in Le Buisson, letterlijk vijf huizen klein, waar de vriendelijke buurtbewoners je meteen helemaal in de gemeenschap opnemen.
Eropuit
Vanuit deze fijne pleisterplaats met riante tuin die uitnodigt tot ’s avonds lang barbecueën of lezen, zijn diverse leuke trips te ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld Confolens, fraai gelegen aan de rivier de Vienne, en ga lunchen bij ARThé. Deze door sympathieke Engelsen gerunde tearoom en kunstgalerie ineen beschikt ook over een heerlijk buitenterras, waar een niet te versmaden ‘daghap’ en toetje worden geserveerd. Met name de cheesecake is onovertroffen.
Esse en Roumazières-Loubert
Ook in het vlakbij Confolens gelegen Esse, een historisch Franse enclave, blijkt restaurant L’eStaminet een voltreffer, zowel qua gastvrijheid als kwaliteit van het eten. En wie na alle culinaire uitstapjes en stadswandelingen even wil zwemmen of afkoelen: in Roumazières-Loubert bevindt zich een zogeheten Plan d’Eau, een kunstmatig aangelegd meertje met zandstrand, waar het met name in de ochtenduren heerlijk rustig toeven is.
Tekst en foto's: Jeroen te Nuijl