KeniaLamu: de onbekende parel van Kenia
Honderden jaren lang was Lamu het best bewaarde Swahili-geheim in Oost-Afrika. In de loop der eeuwen werd het eiland bewoond door Aziaten, Perzen, Indiërs, Europeanen en Kenianen, wat het eiland een unieke charme en een mix van culturen heeft meegegeven. Oude, vervallen forten staan zij aan zij met elegante dakterrassen en smalle, geplaveide straten slingeren langs fraai bewerkte voordeuren.
Exotische keuken op Lamu
De internationale handel met Oman, Zanzibar, India en andere landen bracht buitenlandse goederen met zich mee en beïnvloedde de bouwstijl, maar veranderde tegelijkertijd ook de keuken van Lamu. Hierdoor werd een unieke en geraffineerde mengeling van Afrika en het Midden-Oosten gecreëerd die genuanceerder is dan de meer sobere, nomadische keuken van het Afrikaanse vasteland.
Veel historie op Lamu
De stad Lamu is rijk aan prachtige historische gebouwen, dus een bezoek aan deze plaats is een goed startpunt voor uw ontdekkingstocht. Hier bevindt zich het museum van Lamu, waar je kennis kunt maken met de rijke geschiedenis en de architectuur van het eiland. Onderaan de straat van het museum kun je het Lamu Fort ingaan, dat tussen 1810 en 1823 gebouwd werd door de Sultan van Paté. Onder het Britse koloniale regime diende het fort als gevangenis, maar tegenwoordig vindt men er een bibliotheek.
- © Authentic Travel
Yoga
Sinds vijf jaar organiseert Lamu ook een jaarlijks yogafestival dat reizigers vanuit de hele wereld aantrekt om vier dagen lang lessen, meditatiesessies en workshops op het strand te volgen. Het festival vindt vaak begin november plaats, maar het hele jaar door worden dagelijks yogalessen gegeven in het Banana Health and Wellness Centre in het dorp Shela.
De oostkant van het eiland
De beste plaatsen voor een strandwandeling bevinden zich enkele kilometers ten zuiden van de stad Lamu, aan de oostkant van het eiland, waar het kanaal uitmondt in de oceaan, rondom het dorp Shela. Tijdens je verblijf in Shela zul je je in dit minuscule dorp door een doolhof van zandpaden moeten navigeren.
Shela staat namelijk bekend om zijn wirwar van straatjes, zo breed als een ezel, kronkelend tussen de hoge stenen huizen, kleine rieten hutten, enkele moskeeën en een groot plein, omringd door enkele marktkraampjes.
Luieren op zee
Aan het eind van de middag kun je een tocht maken met een dhow (een traditioneel Arabisch zeilschip) vanaf het strand van Shela of de pier van de oude stad Lamu. Meestal kan deze excursie geboekt worden via het ho(s)tel waar je verblijft en de oude, traditionele zeilboten zijn vaak uitgerust met grote kussens om op te luieren en koude drankjes om van de zonsondergang te genieten.
- © Jack Cavanagh
Bezoek het eiland Lamu voor het te laat is
Ook leuk om te weten: Lamu is voor 99,9 procent autovrij. Er zijn namelijk maar twee auto’s op het eiland te vinden: één van de gouverneur voor officiële gelegenheden en één ambulance. In het verleden meden veel toeristen Lamu uit veiligheidsoverwegingen. Maar het risiconiveau op het eiland is al lang zeer laag. En omdat veel projectontwikkelaars dit verborgen juweeltje gevonden hebben en verschillende projecten voor de infrastructuur in ontwikkeling zijn, is er nooit een beter moment geweest om het eiland te bezoeken.
Info en visum aanvragen
Om een reis naar Lamu voor te bereiden moeten enkele stappen worden ondernomen. Het is namelijk noodzakelijk om een visum voor Kenia aan te vragen. Dit visum is verplicht voor iedereen boven de 15 jaar. De kosten van het visum Kenia bedragen €74,95 per persoon en het wordt aangeraden het visum online aan te vragen, omdat je dan andere kosten, zoals consulaire kosten en belastingen bespaart. Gemiddeld ontvang je het visum een week na het indienen van de aanvraag per e-mail. Ook al is het op dit moment vanwege het coronavirus niet mogelijk om Kenia te bezoeken, je kunt wel alvast beginnen met de voorpret door het voorbereiden van de reis naar Lamu.