Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg

DuitslandDe Oranjeroute: Dillenburg

Houd je van charmante stadjes, schitterende landschappen en historische plaatsen? Dan kun je je hart ophalen langs de Oranjeroute in Duitsland. De 22 stadjes waar de wortels van de voorouders van koning Willem-Alexander liggen, vormen samen de ruim 2.000 km lange Oranjeroute. Daar kun je met de auto, de fiets en al wandelend de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis beleven.

Dillenburg is misschien wel een van de belangrijkste plaatsen aan de Oranjeroute. Het is de geboorteplaats van Willem I van Oranje. Het stadje ligt niet ver van ons land, op iets meer dan 300 kilometer van Utrecht. Dillenburg (sinds 2017 officieel Oranienstadt Dillenburg) ligt in de Duitse deelstaat Hessen en het dankt zijn huidige welstand aan de mijnbouw, hoogovens, tabaks- en leerindustrie en een aantal daar gevestigde overheidsinstellingen. Kleine steegjes en liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen zijn kenmerkend voor Dillenburg.

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg
  • Dillenburg is zo'n typisch en prachtig vakwerkstadje.

Willem van Oranje in Dillenburg

In 1533 is Willem van Oranje in het kasteel van Dillenburg geboren. Van hieruit leidde hij de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse koning. Het slot van Dillenburg, dat op een 300 meter hoge heuvel lag, werd in 1760 verwoest. Juliana van Stolberg heeft er gewoond, maar ook onder anderen Willem van Oranje en zijn broer Jan VI van Nassau-Dillenburg zijn er geboren.

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg

Toren ter herinnering

Ter herinnering aan Willem van Oranje werd van 1872 tot 1875 de Willemstoren gebouwd gefinancierd door de dochter van koning Willem I, prinses Marianne. In het daarin ondergebrachte museum kom je veel te weten over de Huizen Nassau en Oranje-Nassau. De kazematten, de onder de Willemstoren gelegen verdedigingswerken, zijn uniek. In oorlogstijden zaten hier soldaten om het slot te verdedigen. 

Lees ook: 

alles over de Oranjeroute

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg Toren
  • De Willemstoren.
Rons tipRons tip

Het is nu helaas nog niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Duitsland. Maar wellicht vormt dit verhaal wel een inspiratiebron, voor als het weer mag. Kijk dan zeker op zondag 25 april naar ons RonReizen-tv programma op RTL4 (zondagmiddag half vijf, herhalingen op de zaterdag erna!). In deze aflevering staat de Oranjeroute centraal. Samen met medepresentator Bert Kuizenga bezocht ik onlangs diverse steden die aan de Oranjeroute liggen en doen we verslag van de bijzonderheden daar. 

Oranje-graven in de kerk

Onderaan de berg van Slot Dillenburg ligt de Johanniskerk uit 1491. Deze is met steun van de Duitse keizer Wilhelm II en koningin Wilhelmina gerestaureerd. Jan van Nassau, zijn beide ouders en enkele nazaten van het huis van Oranje-Dillenburg zijn hier begraven. 

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg kerk
  • De Johanniskerk.

De Oranjes en Duitsland

  • Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg

    Om in het kort de connectie van de Oranjes met Duitsland te schetsen hier een kort overzicht: Willem de Zwijger, de zoon van Juliana van Stolberg-Wernigerode is geboren in Dillenburg. In de 16e eeuw erfde hij van zijn neef, Renatus van Nassau-Breda, het vorstendom Orange in Zuid-Frankrijk. Zo ontstond het geslacht Oranje-Nassau. Willem de Zwijger staat ook bekend als Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. De dochters van stadhouder Frederik-Hendrik en Amalia van Solms droegen de naam Oranje in de zeventiende eeuw verder uit; Diez heeft een slot dat de naam Oranienstein draagt; in het UNESCO-Werelderfgoed het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz ligt het slot Oranienbaum en bij Berlijn het slot Oranienburg. Prinses Wilhelmina - dochter van koningin Emma - trad als koningin in 1901 in het huwelijk met hertog Hendrik van Mecklenburg; prinses Beatrix, de oudste dochter van koningin Juliana, trad in 1966 in het huwelijk met jonkheer Claus van Amsberg uit Hitzacker aan de Elbe en zo zijn er in de loop der eeuwen vele connecties met ons buurland ontstaan en wonen nog steeds veel familieleden van Willem-Alexander daar. 

Latijnse school in Dillenburg

Op de zolder van deze kerk stichtte Jan van Nassau een Latijnse school, die daar 200 jaar bestaan heeft, en de voorloper is van het huidige gymnasium, de Wilhelm-von-Oranien-Schule. De kerk heeft een 500 jaar oude klok. Willem van Oranje is bij de ingebruikneming aanwezig geweest. Ook heeft hij zijn zoon Maurits daar laten dopen.

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg

Vorstelijk op de fiets.

  • Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg kaart

    Met de auto is alles uitstekend te bezoeken en al wandelend door de prachtige dorpjes, stadjes of de erbij gelegen natuur kun je alles prima tot je nemen. Maar hoe leuk is het om dit alles al fietsend te ontdekken. Daarom zijn er maar liefst 39 etappes bedacht die je langs alle 22 plekken van de Oranjeroute brengen. Enkele ervan zijn speciaal bewegwijzerd met Oranjeroute-bordjes; andere haken in op bestaande lange-afstandsroutes. In de stad Nassau is er ook een toren die aan Willem van Oranje herinnert. De bewegwijzerde fietsroute Nassau – Bad Arolsen komt ook in Dillenburg.

Heerlijk wandelen

In het museum Villa Grün is de industriële ontwikkeling van de regio te zien. De omgeving van Dillenburg is zeer geschikt voor het maken van mooie wandelingen, bijv. op de premiumwandelroute de Rothaarsteig, de Westerwaldsteig of het Lahn-Dill-Berglandpfad. De routes zijn goed bewegwijzerd en lopen door prachtige natuurgebieden.

Duitsland Oranjeroute RTL RonReizen Dillenburg

    Info

    • Alles over de Oranjeroute vind je op deze site
    Meer over