
DuitslandIn het Ahrtal stroomt water en wijn
Het Ahrtal is (weer) open
We ahr open. Noch lange nicht fertig. Aber offen und froh über deinen Besuch! Zo worden we verwelkomd in het stadje Ahrweiler.Zo op het eerste gezicht ziet alles er normaal en gezellig uit. Wel zien we her en der werkzaamheden. In 2021 regende het in delen van Midden-Europa hard en langdurig. Ook de Duitse deelstaat Rijnland-Palz, waar Ahrweiler en het Ahrtal in liggen, kreeg het zwaar te verduren.

- Ahrweiler ziet er weer spik en span uit.
- © Foto: Dominik Ketz

- Er wordt nog steeds (letterlijk en figuurlijk) aan de weg getimmerd in Ahrweiler.

- De terrassen zitten alweer aardig vol.

- Een van de middeleeuwse poorten van Ahrweiler.
- © Foto: Dominik Ketz
Verwoestende overstroming
De Ahr veranderde van een rustig kabbelende rivier in een verwoestende stroom. Zo’n zestig bruggen maar ook wegen en spoorwegen overleefden het niet. Huizen, hotels en (wijn)bedrijven liepen onder water en raakten zwaar beschadigd. In het Ahrtal kwamen 135 mensen om het leven, waarvan 69 in Ahrweiler. De wederopbouw is nog steeds in volle gang, maar in het Ahrtal en in Ahrweiler zijn toeristen alweer van harte welkom.

- Kort na de overstromingen zag het straatbeeld in Ahrweiler er zo uit.
- © Foto: Dominik Ketz

- Ingestorte brug bij de Ahrtor in Ahrweiler.
- © Foto: Dominik Ketz

- De straten van Ahrweiler lagen na de overstroming vol rotzooi.
- © Foto: Dominik Ketz

- Er zit maar één ding op: opruimen, uithuilen en opnieuw beginnen.
- © Foto: Dominik Ketz

- Net na de overstroming in het Ahrtal zijn de verwoestingen goed te zien.Bruggen zijn weggespoeld of ingestort.
- © Foto: Dominik Ketz
Het Ahrtal, het rodewijnparadijs
Gelukkig ziet het er in Ahrweiler en omgeving tegenwoordig weer bijna als voorheen uit. De stad ligt in een van de vele bochten van de Ahr. Het dal is omzoomd met wijngaarden waar ze ondermeer de Spätburgunder – oftewel pinot noir - verbouwen. De regio wordt niet voor niks het rodewijnparadijs genoemd.

- Berghellingen vól druivenranken waar de Spätburgunder tot wasdom komt.
Wandelen tussen de druiven
We wandelen via de Rotweinwanderweg langs de eindeloze wijngaarden waar de trossen druiven ons tegemoet lachen. Terwijl we stiekem een druifje proeven, kijken we vanaf de steile hellingen uit over het dal. Beneden kronkelt de Ahr door Ahrweiler. We snappen heel goed dat dit dorp populair is bij toeristen, want het ligt er ansichtkaart-proof bij.

- De Rotweinwanderweg komt langs prachtige locaties.
- © Foto: Dominik Ketz

- Wandelpad door het paradijs van de rodewijnliefhebber.
- © Foto: Dominik Ketz
Klooster met interessante wijnkelder
Na een stevige wandeling door de wijngaarden zijn we er helemaal klaar voor: hoog tijd voor een glaasje druivennat. Via een lange trap belanden we bij het lager gelegen Weingut en voormalig klooster Marienthal, waar obers met dienbladen vol glazen wijn en planken vol lekkers rondlopen. We hoeven de menukaart niet eens op te slaan: Wein und hausgemachte Flammkuchen bitte! Hier maken ze al eeuwen wijn, zo ontdekken we als we even later in de wijnkelder een kijkje mogen nemen.Met een goedgevulde buik – en een paar flesjes wijn in de rugzak, voor het thuisfront – gaan we verder op ontdekkingstocht.

- Kloster Mariental ligt pal aan de rodewijnroute in het Ahrtal.
Geheim onder de wijnranken
En we doen zowaar een ontdekking! Onder het idyllische landschap van het Ahrtal schuilt namelijk een groot geheim: een atoomschuilkelder. Althans: het wás een geheim. Tegenwoordig kun je de Regierungsbunker bezoeken.

- De Regierungsbunker zit verscholen onder de wijnranken. Dit is slechts de entree die vroeger uiteraard niet zichtbaar was.
Kilometers lange spoortunnels
Deze bunker werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog, toen er nucleaire dreiging was. Het zou het toevluchtsoord van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland in crisis en oorlog zijn. Veel in dit enorme complex – ruim 17 kilometer aan gangen, bijna duizend slaapvertrekken en honderden kantoorruimtes - is bewaard gebleven. Een deel daarvan is te bekijken tijdens een rondleiding. Dit overblijfsel van de Koude Oorlog geeft ons de koude rillingen, maar interessant is het zeker.

- De Regierungsbunker is gebouwd in oude spoortunnels.