BelgiëBrussel en chocolade: toptips van liefhebster Eva
Smaken verschillen natuurlijk, maar laat ik een selectie maken uit mijn persoonlijke favorieten.
Patrick Roger: Naast het feit dat de ‘gewone’ pralines hier al niet te versmaden zijn, maakt deze chocolatier beeldhouwwerken van cacao. Prachtig om te zien en haast zonde om je tanden in te zetten. Neem voor de thuisblijvers ook eens een meter pralines mee, dat is weer eens iets anders dan de doosjes die je doorgaans koopt.
- © EQRoy Shutterstock.com
Niet goedkoop, wel heerlijk
Pierre Marcolini is een van de weinige chocolatiers die zelf zijn cacaobonen roostert en dat proef je. Bovendien roostert hij ze niet enkel zelf, hij reist ook de halve aardbol af om bij lokale producenten de beste ingrediënten in te slaan. Niet goedkoop, niet te versmaden.
- © Alexandros Michailidis Shutterstock.com
Neuhaus in Brussel
Hier kom je al graag omwille van het prachtige pand in Galerie de la Reine in de Belgische hoofdstad. De pralines met marsepein genieten mijn voorkeur. Welke smaak kies jij?
- © Birute Vijeikiene Shutterstock.com
Dwalen door chocolade-stad
Mary: Eveneens een gevestigde naam in Brussel en omstreken. Sinds 1919 actief in de chocolaterie. De kwaliteit van de pralines bleef niet onopgemerkt, want Mary mag zich sinds 1942 hofleverancier noemen.
Natuurlijk zijn er nog tal van andere chocolatiers en pralinewinkels in de stad, al dwalende door de straten rondom de Grote Markt kom je die vanzelf tegen.
- © catalin eremia Shutterstock.com
Musea vol chocolade
Dat chocolade en met name de praline een belangrijke rol speelt in België is niets nieuws. Zo belangrijk zelfs dat in Brussel maar liefst twee musea gewijd zijn aan chocolade.
In het Museum van Cacao en Chocolade leer je alles over chocolade. Van boon tot praline, het hele proces wordt uit de doeken gedaan. Natuurlijk wordt er ook aan je getoond hoe de bonbons vervaardigd worden. Proeven is wezenlijk onderdeel van dit museumbezoek, dan weet je dat alvast.
- © Ivan Yohan Shutterstock.com
De tropen in Brussel
De Belgian chocolate village vervult aan de andere kant van de stad een vergelijkbare rol. In tegenstelling tot het eerder genoemde museum waan je je hier compleet in de tropen. Het museum heeft namelijk een heuse serre waarin het leefklimaat van de cacaoboon is nagebootst.
Ook Luik is een bezoekje best waard. Lees hier de tips van de redactie.
Onze zuiderburen maken dan wel de lekkerste bonbons, maar ze zijn wel afhankelijk van het beste grondproduct. En dat nu wordt in de Dominicaanse Republiek geproduceerd. Dat fijne klimaat daar - tropisch, vochtig - is bij uitstek geschikt om cacaobonen te telen. Dan doen ze dan ook volop, want verleden jaar werd er 80.000 ton geproduceerd. De export naar Europa leverde 95 miljoen euro op en België nam daarvan maar liefst 30 procent voor haar rekening! Nog een belangrijk ding: het is allemaal biologisch gecertificeerde cacao. Het wordt op een natuurlijke manier verbouwd zonder hulp van chemische meststoffen of herbiciden (onkruidverdelgers).
Toptip: doe mee aan een workshop
Een tijdje terug nam ik deel aan een chocolade workshop bij Chocolissimo & Zaabär. De perfecte activiteit voor een chocoholic zoals ik. Na een korte instructie van een chocolatier ga je zelf aan de slag. Ingrediënten die je wellicht niet direct zelf zou kiezen, blijken erg lekker te smaken. Wat dacht je van een reep met stukjes lavendel of flikken besprenkeld met Zuid-Amerikaanse peper? Na een paar uur inspanning volgt de beloning, alle pralines die je vervaardigd heb, mag je mee naar huis nemen.
Bij het eerder genoemde Choco-Story Brussels en alsmede bij Artisanal chocolate Planète Chocolat heb je ook de mogelijkheid aan een chocolade workshop deel te nemen.
Chocoladewandeling in Brussel
Wil je het beste van alle tips die ik je hier al gaf? Kies dan voor een zogeheten chocoladewandeling in Brussel. Onder begeleiding van een ervaren gids proef je jezelf een weg door de stad.
Hieronder vind je nog een slider met allemaal leuke choco-foto's in Brussel genomen, gewoon omdat het leuk en heerlijk is!
Bier en choco
Ben je naast chocoholic ook fan van Belgisch bier? Combineer deze twee dan in een Workshop Foodpairing: Bier en Chocolade. Een geslaagde combinatie.