Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl

ZwedenZweden: wintersport om van te smullen

Groene pistes? Skiën op smalle strookjes kunstsneeuw als je net in de verkeerde week komt? Deze zorgen zijn overbodig als je ervoor kiest in Zweden te gaan wintersporten: in het grootste skigebied van Scandinavië ligt altijd verse sneeuw, van november tot april. En met BBI Travel/Transavia kun je er sinds kort rechtstreeks heenvliegen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen: Sverige, här kommer vi!

Maak je geen zorgen: het zijn gewoon iets smallere ski’s, waarmee je rechtdoor in plaats van naar beneden gaat. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Wel, verduveld lastig, zo blijkt. De sportschoen klikt bijvoorbeeld alleen vast bij de punt, waardoor vooroverleunen – een automatisme voor skiërs – meteen vooroverkukelen wordt. De vloeiende bewegingen die onze jonge ‘längdskidåkningsinstruktör’ – langlaufleraar – voordoet, blijken in het Zweedse skispoor dan ook niet eenvoudig na te doen voor een paar Hollandse benen, die vooral bezig zijn hun evenwicht te bewaren. Belangrijke (bij)les: langlaufen doe je niet in skikleding (te warm!).

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl langlaufen
  • Goed opletten op de instructies...

Lang skiseizoen in Zweden

Het mag de pret verder niet drukken: dit vooruitschuifelen op een stel lange tandenstokers vindt plaats in een besneeuwd bos, onder een staalblauwe hemel en in het stralende licht van een zon die om 10 uur ’s ochtends zelf pas net wakker is. Een van de voordelen van wintersport in Zweden: de dagen zijn er in december en januari zo kort dat de heldere lucht voortdurend van kleur verschiet. Al rap na het middaguur begint de schemering, waardoor de skiliften al om half vier ’s middags hun dagelijks draaien staken. Dit wordt echter snel goedgemaakt: in februari en maart, als de meeste Zweden gaan skiën, is het hier net zo lang licht als in de Alpenlanden. En het skiseizoen loopt hier door tot mei, als de zon pas om half tien ’s avonds ondergaat.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl langlaufen
  • Mooi langlaufen in de prachtige Zweedse bossen.
Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl langlaufen
  • Iedereen is er klaar voor...

Rechtstreeks naar Östersund

Wie eens in het noorden wil gaan skiën, kan sinds kort vanaf Schiphol en Groningen rechtstreeks vliegen op Östersund, een stadje van zo’n 50.000 inwoners precies halverwege Zweden. Het ligt midden in de provincie Jämtland, ongeveer zo groot als Nederland, maar met slechts 110.000 inwoners. De dichtstbijzijnde stad is dan ook niet Stockholm, op zo’n zeven uur rijden, maar het Noorse Trondheim, op ‘een te verwaarlozen’ 260 kilometer afstand

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl Östersund
  • Östersund: gezellig stadje.

Östersund: geliefde pleisterplaats

Er is overigens geen enkele reden daarheen te rijden, want dankzij de geïsoleerde ligging in het glooiende landschap vol meren en meertjes is Östersund een geliefde pleisterplaats voor mensen op zoek naar werk, handel en vertier. Er zijn volop clubs en bars, die graag het bier schenken van de lokale brouwerijtjes.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl eten
  • Gastronomisch zit het hier wel goed.

Gastronomische stad 

Östersund voert sinds 2010 Unesco’s eretitel ‘creative city of gastronomy’ dankzij de vele ambachtelijke lokale producten en gerechten, van de elandencarpaccio bij restaurant Republiken en de cantharellensoep met Västerbottenkaas van Hamngatan tot Sav, een smakelijke prosecco gemaakt van berkensap. En Zweden blijken echte optimisten: de rooftopjacuzzi van Hotell Östersund staat het gehele jaar gezellig te bubbelen, zelfs al begint het hier in oktober al te vriezen.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl jacuzzi
  • Lekker bubbelen bovenop het hoteldak.

3 x doen in Östersund

  • Jamtli – een combinatie van een openluchtmuseum, een historisch museum en een tentoonstellingsruimte met beeldende kunst. Jamtli ligt bij het centrum van Östersund en is het hele jaar open. 

    Gallery Lux en Norra Station – “Voor dode kunstenaars ga je naar Jamtli, voor levende naar Lux”, zegt eigenaar Manne Mosten. In de galerie vind je moderne kunst door lokale en internationale kunstenaars, van video-installaties tot schilder- en beeldhouwwerk. Het aanpalende café-restaurant Norra Station organiseert ook ‘food walks’ door het centrum, als onderdeel van een driegangenmenu. 

    Jazzköket – Een leuke combi van specialiteitenwinkeltje vol lokale lekkernijen, een bistro-restaurant en livebandjes op het podium.

Uitstekende sneeuwcondities in Åre

Vanaf Östersund is het zo’n anderhalf uur rijden naar Åre, met meer dan 100 kilometer aan piste het grootste skigebied van Scandinavië. Erg hoog gaan de pistes niet: de top ligt hier op 1274 meter, maar meer is ook niet nodig. Het dikke pak sneeuw is gegarandeerd en nog van uitmuntende kwaliteit ook – Åre was al meer dan honderd keer gastheer van een World Cup-skiwedstrijd

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl piste
  • Åre: ruime en lege pistes.

Geschikt voor iedereen

De gevarieerde pistes maken het gebied geschikt voor alle skiërs, van beginnende pizzaschuivers tot de jaloersmakende stilisten die lachend de buckelpiste afdansen. De kers op de taart vormt het uitzicht vanaf de piste over het grote meer, feitelijk een breed uitgelopen rivier, waarop in de winter – uiteraard – ook wordt geschaatst.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl Åre meer
  • Uitzicht op het grote meer bij Åre.

Overzichtelijk en gezellig Åre

Blijf niet te lang genieten van het uitzicht, want beneden wacht een kleine verrassing. Daal je de piste richting Åre af, en slaag je erin voorbij de gezellige skibar Timmerstugan te glijden zonder even te stoppen, dan ski je pardoes het dorpsplein van Åre op. Downtown Åre is uiterst overzichtelijk: rechts het treinstation met daarachter het meer, links de berg met de skipistes en daar tussenin allerlei gezellige winkelstraatjes. Hoewel het dorp zelf maar zo’n 3500 inwoners heeft, telt het meer dan vijftig restaurants om alle wintersporters te bedienen.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl Åre dorp
  • Je skiet zo het dorp in.

Klassiek berghotel in centrum

In het klassieke berghotel Åregården, midden in het centrum, waan je je in een oude herenclub, compleet met wijnbar, waar je heerlijk eet in een indrukwekkend en sfeervol souterrain. Gelukkig – het blijft Zweden – word je in de lobby hartelijk verwelkomd door een levensgrote eland; een opgezet exemplaar, dat wel.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl eland
  • Vincent vindt Zweden om te zoenen...

Cocktails bij Supper

Iets minder sjiek, maar net zo lekker, is Supper, waar je bij binnenkomst een paar barmannen druk ziet jongleren met cocktailshakers. Beslist eentje bestellen, want het schouwspel is het meer dan waard. Overigens vallen de drankprijzen in Zweden behoorlijk mee in vergelijking met enkele jaren geleden. Je krijgt geen hartverzakking meer als je nu een biertje bestelt; het zijn doorgaans Amsterdamse prijzen, rond 6 euro voor een halve liter bier.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl dorp
  • Gezelligheid troef in Åre.

Alcohol van de Zweedse staat

Wil je alcohol – van bier en wijn tot gedestilleerd – in een winkel kopen, dan moet je in Zweden naar de Systembolaget, de staatsslijterij waar ze alles hebben wat je hartje begeert. Een fles wijn kost hier snel 20 euro, maar je bent dan wel verzekerd van goede wijn: Chateau Migraine wordt in Zweden niet verkocht.

3 x drinken in Åre

  • Après-ski bij Timmerstugan: met een biertje in de hand buiten staan kijken naar de laatste afdalers, met een dj voor de sfeer. Ook een goed lunchtentje: bestel dan de ‘raggmunk’, een Zweedse rösti-achtige pannenkoek met spek en rode bosbessen. 

    Cocktails bij Supper: hippe bar, gezellige sfeer en nog lekker eten ook. 

    Mooie wijnen bij Åregården: de wijnbar van dit oudste hotel van Åre schenkt alles, van lekker tot (zeer) exclusief.

Knusser skiën in Vemdalen

Wil je lekker skiën, maar heb je minder behoefte aan een bruisend nachtleven, dan kun je ook koerszetten naar Vemdalen, zo’n anderhalf uur ten zuiden van Östersund. Vemdalen verbindt drie skigebieden: Björnrike, Vemdalsskalet en Klövsjö/Storhogna. Vemdalsskalet, waar wij verbleven, is een klein en knus dorpje, met alles wat je nodig hebt – inclusief een paar gezellige restaurants. Bij Hovde Kök & Bar aten we ‘isterband’, een typisch Zweedse worst, met gestoofde aardappelen en rode bietjes: veel traditioneler wordt het niet. De gehaktbal van elandenvlees was overigens even smakelijk – lokale specialiteiten zijn zelden van de vegetarische variant, zo blijkt.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl Vemdalen
  • In Vemdalen is het knusser skiën.

Heerlijke gezinsbestemming

Vemdalsskalet is de ideale gezinsbestemming: een overzichtelijk aantal ruim bemeten pistes en boven op de berg een mooi uitzicht over de omgeving. Je zit hier nog geen 1000 meter hoog, maar dat is meer dan genoeg in deze sneeuwzekere omgeving, waar je zomaar een kudde rendieren langs de piste kunt zien… eh… wat doen ze eigenlijk? Grazen? Sneeuwballen gooien? Hoe dan ook, Zweedser wordt het niet. En nog een voordeel: vanaf de piste kun je vrijwel ieder hotel binnenskiën.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl eland
  • Altijd oppassen in Zweden... Ook als je skiet.

Goed voor je lijf: de sauna

Mocht je nog een stuk middag overhebben nadat de zon is ondergegaan, wat in december en januari zomaar het geval kan zijn, dan weten de Zweden precies wat het lijf nodig heeft: een sauna met bubbelbad. Dat je voor het fysieke schrikeffect ook de ijswaterdompeling moet ondergaan, spreekt vanzelf. Een iets – maar niet veel – genadiger optie is even in de sneeuw rollen, met als belangrijkste voordeel dat je je medebadgasten op een onverwachte sneeuwbal kunt trakteren. Bij Storhogna Högfjällshotell & Spa hebben ze daarnaast een heerlijk verwarmd binnenzwembad en een goed restaurant in de naastgelegen overdekte wintertuin.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl Vemdalen
  • Mooie rustige en lege pistes in het skigebied van Vemdalen.

Langlaufen in Zweden

De ideale voorbereiding als je de volgende dag wilt gaan langlaufen; Vemdalen biedt ruim 80 kilometer aan langlaufroutes. Tip: neem vooraf wel even les, laat je niet ontmoedigen door de souplesse van de jonge instructeurs en trek vooral niet je dikke skikleding aan – een trainingsjack met bodywarmer volstaat. O ja, nog een tip: drink niet te veel de avond ervoor. Dat evenwichtsgevoel zul je hard nodig hebben...

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl langlaufen
  • Trek niet te warme kleding aan als je gaat langlaufen!

3 x ontspannen in Vemdalsskalet

  • Storhogna Högfjällshotell & Spa: sauna, massages, lichttherapie, zwembad en lekker uitblazen in de wintertuin met een drankje. 

    Fjällvistet: onder de naam op dit houten chalet staat ‘bastu, bad, brasa’, oftewel: sauna, bad, vreugdevuur. En dat is het precies: een heerlijke houtgestookte sauna, een buitenbubbelbad met uitzicht op de besneeuwde berg en binnen een heerlijke openhaard om rustig bij te komen. 

    Padellen: Zweden hechten veel waarde aan ontspanning door inspanning. Als je het skiën even zat bent en geen zin hebt in langlaufen, dan kun je ook even gaan padellen. Ook in Vemdalen kun je een baantje huren bij de Bridgestone Padel Arena. Lekker indoor, dus onder alle weersomstandigheden toegankelijk.

Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl

    Info

    • Zweden skiën Vincent Weggemans RonReizen.nl noorderlicht
      Wij maakten onze reis met BBI Travel. Ontdek er hier meer over. 
    Meer over